14. Meänkieli

I dag tar julkalendern upp det femte av Sveriges fem nationella minoritetsspråk: meänkieli. Detta är ett relativt nyetablerat språk som vuxit fram som en nordfinsk dialekt. När Sverige år 1809 tappade Finland till Ryssland drogs landsgränsen vid Torne älv. Kvar i Sverige var det finsktalande Tornedalen, där det talades en dialekt som till stora delar blev avskärmad från Finland. Denna tornedalsfinska dialekt levde sitt eget liv och utvecklades separat från finlandsfinskan. Efter ett tag, och allra mest på 1980-talet, började det höjas röster för att definiera dialekten som ett eget språk. Meänkieli ville man kalla det – ‘vårt språk’.

Så säger man ”Den tjocka tomten åt upp Rudolfs risgrynsgröt” på meänkieli. Det kan vara intressant att jämföra detta med julkalenderns sjätte lucka, som handlade om finska. Då såg meningen ut så här: ”Pullea juolupukki söi Petterin riisipuuron”. Vi kan konstatera att meningarna har samma ordföljd: ”Tjock jultomte åt (upp) Rudolfs risgrynsgröt”. Tillskottet av den lilla partikeln ylös (‘upp’) visar på en generell skillnad mellan meänkieli och finska, nämligen att meänkieli brukar låna och direktöversätta svenska partikelverb som äta upp och även bygga upp (meänkieli: rakentaa ylös). På finska ser  dock inte verbformen annorlunda ut mellan att äta och att äta tills allt är slut. En av översättarna påpekar också att meänkieliordet riiskryynipuuron illustrerar ”hur obesvärat man lånar ord från svenskan”.

Många meänkielitalare talar också svenska, och detta ligger till grund för många av de skillnader man kan se mellan finska och meänkieli. Exempelvis har meänkieli flera svenska lånord, som hantuuki (‘handduk’, finska: pyyheliina) och biili (‘bil’ finska: auto). Svenskan har också påverkat ljudsystemet, exempelvis vad gäller sje-ljuden. Kodväxling mellan meänkieli och svenska är också vanligt förekommande i Tornedalen.

Meänkieli är ett politiskt och kulturellt laddat fenomen. Språket fanns långt innan det fick officiell status som språk, kanske till och med innan det hade ett namn. Samtidigt var det en gång ingenting annat än en dialekt. Vissa hävdar fortfarande att meänkieli inte är något självständigt språk. Därför var det ett modigt politiskt beslut att ge meänkieli status som nationellt minoritetsspråk i början av 2000-talet. Det bekräftar att språket finns som eget språk, och det bekräftar tornedalingarnas identitet. Dessutom innebär minoritetsspråksstatusen bland annat att folk har rätt att använda meänkieli hos förvaltningsmyndigheter och domstolar. Sveriges språkpolitik gör mig stolt över att vara svensk.

Tack till Jonas Tano, Erling Wande och Birger Winsa för översättningar och utförliga kommentarer om desamma.

Annons

7 kommentarer

Under Julkalender 2010

7 svar till “14. Meänkieli

 1. Karin

  Vad betyder ”kodväxling”?
  undrar en som inte är så språkutbildad men väldigt intresserad och nyfiken!

  • Linnea

   Kodväxling betyder egentligen oftast språkväxling, att man växlar från att tala ett språk till att tala ett annat. För att det ska bli tydligt att man också kan kodväxla mellan exempelvis olika dialekter talar man om ”kod” i stället för ”språk”.

   I tvåspråkiga miljöer har själva kodväxlingen ofta en kommunikativ funktion. Två personer kan föra ett samtal på meänkieli, men plötsligt ger den ena personen sin replik på svenska. Det kan till exempel vara för att understryka något, eller för att påverka avståndet mellan sig själv och den person den talar med.

   Bland svensktalande är det vanligt med en särskild sorts kodväxling, nämligen den där man använder uttryck från engelskan. Följande exempel hittade jag på forumet Ungdomar.se: ”Besvara en fråga med en fråga, it’s called bitching. look that up, fag.”

 2. Helena

  Hej! Kan du beskriva vad det är för skillnader och likheter gällande meänkieli och Svenskan ? Har som uppgift i Skolan och hur kan man beskriva Nationalism i sammanhanget? mvh Helena

  • Hej! Titta vad du hittar på Institutet för språk och folkminnens webbplats, http://www.isof.se. Det är den myndighet som har ansvar för de nationella minoritetsspråken i Sverige, däribland meänkieli. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s