Språkbloggjulkalender

Bjällerklang! Nu lackar det mot jul. Hur spenderar man tiden bättre än tillsammans med en julkalender med språktema?

I morgon börjar december, och då tar kalendern fart. Varje dag presenteras ett meddelande med julanknytning på ett nytt språk. Hoppas det ska smaka!

2 kommentarer

Under Julkalender 2010

2 svar till “Språkbloggjulkalender

 1. JLRamírez

  Apropå kalender och decembermånaden.
  I lördags höll prof. Christer Kiselman en fantastisk föreläsning om hur kalendrar konstruerats utifrån astronomiska observationer vid olika tider och kulturer. Föreläsningen ordnades av matematiker och orientalister vid Stockholms universitet under en temadag om Omar Khayyâm.
  Kisselmans föreläsning, som han delade ut en kopia av, kommer att finnas i nätet: ”Khayyam, astronom och kalendermakare”.
  Vi reflekterar aldrig om det svenska ordet ”månad” som bildas just utifrån ”måne”, som om vi hade en muslimsk kalender, som bygger på månens rörelse, inte på solens. Jag brukar tänka att vi borde orientera oss kulturhistorisk bättre i Sverige. Och då markerar jag att ”orientera” bildas utifron ”orient”. Jan Björklund försökte bli av med antikens och medeltidens historia i skolan, utan att notera att våra europeiska rötter, t o m ordet ”Europa”, finns i Medelhavet och i Mellersta Östern. Det var intressant att få så många associationer när kalendern kom på tal. Tack Linnea. God fortsättning med denna intressanta blogg in i nästa år.

 2. Linnea

  Ja, språket avslöjar mer än man kan tro om det tankesätt och den kultur som ligger bakom. Spännande med kopplingen ”orientera” och ”orient”; det har aldrig slagit mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s