Oordning på zoo

En vulkan på Island har tydligen blivit sur och  straffar därför hela norra Europa med sin andedräkt. Och Kirigizistans president har störtats. I Thailand bråkar och fängslas demonstranter. Så jag ägnar en tanke åt en möjlig stavningsreform: ska man tillåta tilllåt?

Sammansättningar som får fler än två likadana bokstäver i rad brukar man generellt skriva om. Till+låt blir tillåt. Glass+skål blir glasskål. Glas+skål blir också glasskål, och likaså glass+kål, om någon skulle få användning för ett sådant ord. Det här har startat diskussion bland språkvårdare. Är det inte onödigt att en estetisk stavningsregel ska skapa sådan här dubbeltydighet? Varför skulle man inte kunna skriva glassskål för skålar med glass i?

Tydligen kör man på den linjen i Schweiz, varifrån Lingvistbloggens korrespondent Östen Dahl rapporterar i det här inlägget. Där kan en gata utan problem heta Stoossstrasse, en sammansättning av Stooss och strasse. På det temat påminner sig herr Dahl om den skånska orten Råå, med en å vid namn Rååån, vilken till allas lycka, särskilt språkvetarnas, innehåller Råååål. Vad som gör detta ännu roligare är att man i svenskan tidigare skrev ”å” som ”aa”. Raaaaaaaal. Åtta a i rad. (Fast utan att göra någon efterforskning tänker jag gissa mig till att orten heter som den gör just för att man skrev å som dubbel-a. Den hette säkert först Raa, och fick sedan ringar på båda sina a:n. Detta har jag inget belägg för.)

När jag gick på Språkkonsultprogrammet fick vi en dag finbesök av Språkrådets dåvarande ordförande. Han höll en föreläsning om språkvård och språkråd. När vi studenter fick ställa frågor frågade jag vilket svenskt ord som har flest likadana bokstäver i följd. ”Zoooordning”, svarade Olle Josephson.

Annons

10 kommentarer

Under Språk

10 svar till “Oordning på zoo

 1. Hade inte tyskan en stavningsreform för ett par (eh … förmodligen typ tio) år sedan, som gick ut på att man kan skriva Brennnessel och liknande?

  För övrigt har jag lagt upp länken till det här inlägget på Klartexts Facebooksida. Gå gärna dit och diskutera!

  http://korta.nu/klartext

  • Linnea

   Jag har resörtjat lite, och kommit fram till att tyskan hade en stavningsreform 1996. Stavningen skulle då bli mer lik uttalet, så man övergav till exempel bokstaven ”ß” till förmån för ”ss”, och stavningen ”ph” till förmån för ”f”.

   Detta verkar i sin tur ha lett till fler ord med trippeltecknade konsonanter, som ”Stickstoffflasche” och ”Stoossstrasse”. Men detta fenomen måste ju ha funnits även tidigare.

   Jag kan inte hitta något om att just den här stavningsreformen skulle göra att trippelteckning blir tillåtet. Någon tyskkunnig läsare kanske kan fylla i luckorna?

   Och ps: Tack för publiciteten på facebook-sidan. Mycket smickrande!

 2. 1996?! Jo, det måste vara den reformen jag tänker på. Varför är det alltid så där? Jag tror att något hände för kanske max 5 år sedan men anser mig vis av erfarenhet och drar till med 10 för säkerhets skull, och så var det 14 år sedan! Jag börjar visst bli gammal på allvar.

  • Linnea

   Ju äldre man blir, desto mer måste man multiplicera sina gissningar om gången tid. Man ska gångra sin spontana gissning med sin ålder delat på 12,5.

   Jag uttrycker det i en matematisk formel för tydlighetens skull. Korrekt tid är x. Gissad tid är y. Ens egen ålder är z.

   x = y * z / 12,5

   Den med fallenhet för matematik kan nu räkna ut Jennys ålder. Och du Jenny har en färdig formel för att gissa rätt.

   Själv fick jag visst ett återfall från prespråkkonsultprogrammet.

 3. Ping: Tweets that mention Oordning på zoo « Linneas språkblogg -- Topsy.com

 4. Lars Sundin

  Jag har fått för mig att tyskan tillåter fler än två i rad även sedan gammalt, men jag kan ha fel. I alla fall delar jag åsikten att svenskans regel är lite märklig om man väl börjar fundera på saken.

 5. Michael Andersson

  Jag ser det som en onödig stilistisk stavningsregel. En ”låtsashypotes” är att någon tyckte att det såg bättre ut (var mer läsvänligt) med färre upprepade bokstäver i rad, men missade att kontrollera hur många onödiga tvetydigheter detta skapade i form av fler
  avstavningshomografer. Stil före funktion, alltså. Det känns inte som en stor avvikelse att ignorera denna stavningsregel och därmed öka skriftspråkets precision.

 6. Johan Enström

  Försökte mig på att konstruera en liten mening med en massa ”i” efter varandra.

  Vilka ska ses, var och när, iklädda vad?

  Vi, i Ii, i Iitala-designade byxor. (7 stycken ”i” i rad)

  Detta är den mening med flest bokstäver av samma sort efter varandra som jag lyckats plita ihop. Ii är en ort som ligger i Finland, du passerar den på vägen mot Uleåborg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s