18. Viktigast är männen

Bereden väg för herrarna – nu är det snart jul. Och vad är väl viktigare då än de tre manliga centralfigurerna: Jesus, Kalle Anka och jultomten. Viktigast är männenUppgifter som ses som viktiga tenderar att tilldelas män. Därför är det knappast någon slump att Sverige har haft 32 manliga regeringschefer och 0 kvinnliga. Inte heller är det särskilt konstigt att det blev folkstorm år 1938 när Sveriges radio använde en kvinnlig nyhetsuppläsare för första gången, eller att endast 12 procent av styrelseordförandena för aktiebolag i Sverige år 2012 är kvinnor. Dessutom kan man konstatera att uppgifter som sköts av män tenderar att ses som viktigare än de som sköts av kvinnor. Det kan vara intressant att ha i åtanke när lucians roll problematiseras och ifrågasätts. Varför är lucia fånigare än jultomten?

Det är dessutom fascinerade hur fasta dessa julens tre centralfigurers könsidentiteter är. Bäst är jultomten, som ju är en karaktär som sällan framträder i egen hög person, utan iscensätts av en massa andra människor varje år. Det har hänt mer än en gång att jag behövt hoppa in som ställföreträdande jultomte för de yngre julfirarna. Då är det givet att jag ska byta könsidentitet, och spela man. Jag ska ta på mig skägg, tala med mörkare röst och omtalas som han. Ingen kan tänka sig att tomten skulle kunna vara en hona – det är ju tomtemor som är det, och tomtemor kommer inte med en säck över axeln och klappar på dörren. (Och i heteronormativitetens heliga namn är det självklart outsägligt otänkbart att tomtemor skulle ackompanjeras av en annan hona.)

Att Jesus, vars födelsedag är själva föremålet för allt knäckätande, tycks ha råkat vara en man är det svårt att göra något åt vid det här laget. Man blir väl aldrig av med kommentarsfältspolitikerna om man föreslår att vi ska flytta julafton till, säg, Rakels födelsedag. Och Kalle Anka är uppenbarligen så helig julmark att inte ens själva Disney kan plocka bort en judestereotyp som ingen ändå brydde sig om. Men i tomtandet finns det faktiskt utrymme för lite ny könsfördelning. Ja, låt oss kvotera in några icke-män i farbror jultomtens vikariepool i år. Välsignad vare hen, som kommer som jultomten!

7 kommentarer

Under Julkalender 2012, Språk

7 svar till “18. Viktigast är männen

 1. J L Ramírez

  Det är riktigt att Jesus var man, men han kunde inte komma till utan en kvinna som, till råga på allt, inte behövde ha en mans medverkan till att skapa sonen Jesus. Feministerna ska inte bortse från den rådande Mariakulten som kommit att prägla de spansktalande länder, en kult som verkar nästan en kulturell besatthet.
  Det som skiljer kristendomstron från andra religioner är just machismens avkylning. Annars är alltid en manlig figur som betraktas i olika religioner som Ursprunget till mänskligheten. I Bibeln hittade man den löjliga sagan om att Eva föddes ur ett av Adams rebven. Ochhon ställde till det för Adam (Aja Baja!) genom att äta ett förbjudet äpple och dra på oss arvsynden. I den grekiska mytologin skulle Pallas Athena kunnat vara ursprunget, men det skulle aldrig de teologiska sagoberättarna kunnat acceptera.
  Det är ett faktum att utan kvinnan skulle inte födas någon mänsklighet. Hittills har mannen ”varit med” om att befrukta kvinnan och bidra till födelsen av nya människor. Men den tiden tycks börja vara förbi. Med den nya tekniken och nya artificiella befruktningsmetoder kommer inom en icke så avlägsen framtid männen att vara helt överflödiga som pappor.
  Ivar Lo-Johansson gav ut en futuristisk roman med titeln: ”Elektra – Kvinna år 2070”. Det är kanske den minst lästa boken av denna författare. Han presenterar där en framtidsutopi som inspirerats av andra romanförfattare. Orwell hade en roman under titel ”1984”. Ivar Lo’s roman handlar om en man som sövs ner och väcks år 2070 med uppgift att göra en jämförelse med det samhället som han hade levt i hundra år tidigare. Det är ganska fantastiska bilder och situationer han beskriver. Kvinnans emancipation står i centrum, även om det verkar som om Ivar Lo inte känner sig bekväm och låter sin huvudperson få Elektra att återvända till den gamla kärlekssituation. En bok värd att läsa och fundera på.

  • Ja, Marias status inom katolicismen är spännande. Samtidigt finns det något typiskt i att all hennes status beror på att hon fött Jesus; det är alltså egentligen inte något som gjort själv som hon är uppskattad för.

   Romanen låter ju kul. Den måste jag läsa vid tillfälle.

 2. J L Ramírez

  Är man enögd feminist eller tål man inte att någon annan ska komma med egna synpunkter (som du) då kan man argumentera hur sofistiskt som helst. Jag kan då säga att det är du (en kvinna) som gett mig tillfälle och provocerat mig att skriva dessa saker. Alltså är kvinnan grunden igen. Vi är alla beroende av våra föräldrar och av varandra. Och eftersom alla föds av en kvinna så är alla beroende av kvinnor. Problemet med visa feministiska riktningar är att de beter sig såsom män har bettet sig i århundraden. Man byter halsband på hunden, men inte hund. Lika goda kålsupare. Det handlar då inte om att instifta det kvinnliga utan om att ”bemanna” kvinnors beteende och karaktär.
  Du har fel om du tror att Marias status bara beror på Jesus. Mariakulten har en ganska speciell betydelse och man tillskriver henne massor med självständiga beteenden och förmågor.

 3. bimmant

  På en spansk radiostation hörde jag i början på december i år ett antal gånger en käck ungflicksröst som sade: ”Hej, jag är Jultomten!” Kort paus och sedan: ”Ja, vadå, kan inte jultomten vara en kvinna?” Och därefter kom själva poängen, som jag avsiktligt suddat ut ur minnet, för det var reklam det handlade om. Men språkligt och feministiskt blir det ju bara än mer intressant på grund av det – reklamen beräknas få god effekt trots eller rentav på grund av lek med genus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s