14. Jul hör till landsbygden

En säker ingång till julstämningen är att titta i sagoböcker som handlar om jul. Där återkommer minst ett tema: jul hör till landsbygden. Jul hör till landsbygden

Så här presenteras en av de mest nostalgifyllda julberättelserna. Kan du gissa vilken?

Å, vad det är roligt med jul! Alla barnen i xxx hjälper till med julstöket. De sätter upp julkärvar åt småfåglarna och de går till skogen och hugger fyra julgranar, en till Norrgården, en till Mellangården och en till Sörgården. Och så ska farfar ha en egen liten gran. Luften doftar gott av pepparkakor och julklappslack, och alltihop är så vackert och julaktigt att man nästan får ont i magen. Sen blir det äntligen julafton …

Ok, det kanske var för enkelt. Astrid Lindgrens Jul i Bullerbyn var det så klart. En till:

Snart är det jul, och P och F ska hålla på med julförberedelser. När de ska hämta granris i skogen med kälken går det alldeles för fort, kälken kraschar och P skadar sin fot. Nu kan de inte åka och handla, och de kan inte hämta en julgran. F får ta hand om städningen och de tillverkar en julgran av det de har hemma. Men hur ska de ordna med maten? Morötter och potatis är tråkig julmat. Det visar sig att F oroar sig i onödan. Grannarna kommer en efter en och har alla med sig något till P och F och det blir en riktig trevlig julafton.

Svårare? Det var Pettson får julbesök av Sven Nordqvist. Den sista har mindre välbekanta huvudpersoner, men är kanske den mest stämningsfulla av dem alla. Känner du igen den?

Hustomtarna på gården går och väntar på julgröten som husfolket ställer ut varje jul. Men husfolket är så upptaget av jultomten att de glömmer bort de vanliga tomtarna, de som ser till att allt på gården fungerar. Då tar tomtemor och småtomtarna saken i egna händer.

Det var faktiskt en till Sven Nordqvist-bok, men här utan Pettson och Findus: Julgröten. En av mina egna största favoriter är Tomteboken av Rolf Lidberg, om inte annat för illustrationernas skull. Se bara vilken julstämning det är:

Ur Tomteboken av Rolf Lidberg

Annons

10 kommentarer

Under Julkalender 2012, Språk

10 svar till “14. Jul hör till landsbygden

  1. Den bok om julen som jag älskade mest handlade faktiskt om en pojke som bodde med sin familj i en äldre våning med sin familj. Mycket berodde det säkert på de underbara teckningarna, men för oss som bodde på landet framstod stadsmiljön också som åtråvärd! Alltså, den miljö som fanns här, hos en modern och uppenbarligen rätt välsituerad familj… Så hade verkligen inte vi det. Dessutom fanns det en sån förväntansfull stämning i boken.Så hade vi det inte heller! Vad kan det ha varit för bok? Kan någon hjälpa mig? Jag glömmer den aldrig.

  2. Tillägg: boken jag skrev om ovan läste jag i början av femtiotalet.

  3. Stefan Ericsson

    Du tycker kanske jag är petig, men eftersom Rolf var en nära vän till mig vill jag säga att han hette Lidberg, inte Lindberg. Rolfs bilder är verkligen jättefina, och det är väl just som ”trollkonstnär” han är känd för de flesta. Men han var även en skicklig mykolog och botanist, som i många år karterade Medelpads flora ungefär så som jag nu gör i Västerbottens län. Rolf dog 2005, men en grupp entusiaster tog vid hans arbete, och 2010 kunde floran äntligen komma ut. Floran är inte en fältflora, utan en beskrivning över vilka växter som finns i Medelpad och var de påträffats, men den är rikligt illustrerad med teckningar och akvareller av Rolf. Se Medelpads botaniska förenings hemsida: http://www.sbf.c.se/MBF/

  4. Cissi

    Jag älskar Tomteboken! Definitivt en favorit. Den fanns hos min farmor så det var lite speciellt när en fick läsa den. Det finns också en rolig bok som heter Snickar Andersson och jultomten där tomten kommer till snickarens familj och snickaren till tomtens (”va, finns snickaren på riktigt?”). Efter lite googlande kom jag fram till att det är Alf Pröysen som skrivit den=)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s