Idéer i juletid – årets språkbloggsjulkalender

Nu är det jul igen och nu är det jul igen, och julen möts som vanligt med en språkbloggsjulkalender. I år samlas 24 inlägg under temat idéer i juletid.

Förra årets kalender tog ju upp ett julord om dagen, och varje lucka utformades tämligen ambitiöst (om jag får säga det själv) med ordet i en klassisk julsättning. Hela denna övning gav mig tillfälle att fundera över vad jul egentligen är för något, vad vi har för idéer om vad det borde och ska vara. Och dessa funderingar tänkte jag att vi skulle ägna oss ordentligt åt i år.

Jag tänker mig att de här olika idéerna åker omkring och korsar varandra, och att det som förenar dem är just vad jul är för oss. Ungefär så här:

Det kan vara alla möjliga slags idéer: sådana som är helt befängda och sådana som är pinsamma att erkänna att man har, sådana nästan alla håller med om och sådana vi gillar att anklaga andra för att ha. Ett litet diskursanalytiskt julpyssel i 24 delar helt enkelt. Så häng på, i morgon börjar vägen mot julafton.

12 kommentarer

Under Julkalender 2012, Språk

12 svar till “Idéer i juletid – årets språkbloggsjulkalender

 1. Stefan Ericsson

  Suck, Linnea, sa himla ambitios. Vantar med spanning pa vad du funderat fram den har gangen!
  (Ursakta att vara tre specialvokaler saknar prickar. Det beror pa att jag skriver fran Buenos Aires. Men TYVARR reser jag hem i morgon. Suck…

 2. Gro Birkelund

  Heja,Linnea – kör hårt! Beundrar – som alltid – din energi och dina idéer!

 3. Delade med min FB-sida, de kan behöva lite xtra ordinärt, de har väl tröttnat på mina alster, för det kommer nästan inga kommentarer-

  • Tack för att du delade. Det är lurigt det där med siffrorna man har för att bedöma om man lyckats i blogginlägg. Hur många har twittrat, delat på Facebook, besökt sidan, gillat, kommenterat. Även om uppmärksamhet är trevligt så tror jag inte att man ska fästa sig för mycket vid siffrorna.

 4. Kul, Linnea! Jag ser fram emot att dagligen öppna denna sorts lucka! (Skulle egentligen ha kommenterat ditt inlägg om Gardell också, men det har inte blivit av. Rekommenderar Tina Rosenbergs bok om queerforskning.)

  • Kul! Jag har länge tänkt att jag ska sätta mig in i hennes arbete bättre. Det här kanske blir startskottet.

   • Förresten, jag kan ju också rekommendera min egen bok ”Genusforskning – Frågor, villkor och utmaningar” som kom 2003. Den kan laddas ner antingen från Vetenskapsrådet eller från min egen sida: http://bmthuren.wordpress.com/ Det är en bred och därför något ytlig översikt, men duger som introduktion. (Skrevs på uppdrag av VR.) På sidan 41 finns några rader om genusforskning om språk, och på sidorna 86-87 nämns queerforskning och dess relation till genusforskning.

   • Spännande. Det ska jag med glädje kolla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s