I dag, dagen före den stora dagen, ska vi fira något som för vissa är en självklarhet, men som många andra läsare aldrig har hört talas om. Det är inte drottning Silvias födelsedag, även om den också inträffar i dag. Däremot ska vi uppmärksamma sjursmässodagen.
I en artikel ur tidningen Jämten från 1924, diskuterar Matts Ling sjursmässofirandets ursprung (han är för övrigt farfar till Staffan Ling, bland annat känd som taskig tajming-Hedlund). Allmänt anses sjursmäss vara en sammandragning av sigurdsmäss. Men frågan är vem denna Sigurd är. Matts Ling spekulerar i att det kan vara den gamla hjälten Sigurd Fafnesbane, legendarisk drakdödare. En annan teori, föreslagen i en artikel av Lars Faxen i Nordisk tidskrift, år 1970, är att Sigurd är en gammal betydelsefull biskop på 1000-talet.
I och med reformationen förbjöds sjursmässofirande, och den protestantiska kyrkan försökte demonförklara stackars Sigurd (vem det nu var). Flera källor (de ovanstående, och även Jämtlandsbeskrivaren Bo Oscarsson) kopplar samman sjursmässan med uttrycket gammalsjul (eller gammelsjul), som är något man kallar djävulen. Lite på samma sätt gick det för övrigt för mannen som en gång kallades kung Erik den helige; han finns med i exempelvis SAOB:s listning över smeknamn på djävulen: både gamle Erik och hornerik (åtminstone menar Matts Ling att det är samma person som åsyftas). Så kan det gå när ett land ska byta statsreligion.
Än i dag är sjursmässofirandet en bekant tradition i Jämtland, Härjedalen och Tröndelagen. Nu för tiden verkar dock firandet inte stå i konflikt med julen längre. Inom vissa subkulturer i Sverige har man helt enkelt gjort det sista stöket inför julafton till en fest i sig.
Här skriver Dick Harrison lite om lillejulafton och Torlaksmässan, ”även känd som Sjursmässan och Tollesmässan”:
http://blog.svd.se/historia/2011/12/23/lillejulafton/
Fast man får inte veta varför det heter Sjursmässan!
Tack för tipset! Det verkar som att han uppfattar de andra högtiderna än lillejul som en och samma. Det skulle vara intressant att få höra hur de kan vara det.
På färöiska heter han (om det nu är samma person) Sjúðrur, men ð är stumt.
Se där!
Nej, se inte där! Sjúrður heter han. Jag ber om tillgift.
Men om bokstaven bredvid r (vilken jag inte ids krångla fram på telefonen) är stum måste man dock kalla misstaget försumbart.
Linnea, du tar väl inte bort alla dina adventskalenderinlägg och kommentarerna efter julafton? Jag vill läsa alltihop, men hinner inte just nu, tänker göra det efter jul.
Har samma vädjan som Britt-Marie!
Nej då, jag tänker inte ta bort dem. Det kommer att finnas gott om tid att läsa efter att julstressen har lagt sig.
Åh, nu ekar det barndom! Vad länge sen jag hörde sjursmäss! Minns inte om vi la något särskilt i det heller, men jag ska fråga mamma och pappa, jamtsktalare från varsin sida Storsjön.
Ja, gör det och rapportera!
Och jag som bott i Jämtland från 10 års ålder till vuxen ålder har aldrig hört talas om denna sjursmäss! Spännande, spännande. Alla firar vi jul på olika sätt!
Ja, det var ju lite märkligt.