8. Marias avlelse får ett extra e

I dag är det torsdag den 8 december. Känns dagen trist och grå? Känns det olidligt länge kvar till söndagens firande av tredje advent? Då kanske du kan drömma dig tillbaka 500 år i tiden, för då var dagens datum helgdagen Marie avlelses dag. (Dagen slutade vara helgdag år 1571, men fanns kvar som en liten påminnelse i våra almanackor fram till år 1901.) Så även om allt sannerligen inte var bättre förr hade du åtminstone haft ledigt i dag om du hade levt för 500 år sedan.

Ämnet för högtidlighållandet är alltså den obefläckade avlelsen, eller immaculata conceptio. I korthet kan man säga att det handlar om föreställningen att Maria har blivit till utan att hennes föräldrar hängett sig åt några syndfulla aktiviteter, och att hon därmed är fri från arvssynden. (Den obefläckade avlelsen handlar alltså inte om Jesusbarnets kyska tillblivelse, vilket man annars lätt hade kunnat tro.)

Datumet har satts till den 8 december helt enkelt för att hennes födelsedag räknas till den 8 september, och vare sig det försiggått någon synd eller inte ska det tydligen vara nio månader mellan befruktning och leverans. Hur man firade dagen har jag dessvärre inte kunnat hitta någon information om, men jag kan tänka mig att man skålade i julmust och kanske åt några torkade fikon.

Men en språkbloggsjulkalender kan knappast passera detta ärende utan att fråga sig varför det heter Marie avlelse, när vi alla vet att kvinnan heter Maria. Jag lämnar över ordet till Svensk språklära utgifven av Svenska Akademien (1836), som förklarar:

Qvinnors namn på ia eller na bibehålla i biblisk stil stundom den latinska ändelsen i genitiven, t.ex. Maria, genit. Marie

Att a:et blir till e i slutet av namnet, är alltså ett latinskt sätt att markera ägande – på samma sätt som man i svenskan lägger till ett s.

Annons

39 kommentarer

Under Julkalender 2011

39 svar till “8. Marias avlelse får ett extra e

 1. Är Mariekex en liknande bildning eller går det till namnet Marie?

 2. Simon

  Detta genitiv-e är ju inte ovanligt i ortsnamn, t.ex. Mariestad (namngett efter Karl IX:s första fru Maria), Mariefred (efter klostret Pax Mariae – Marias fred) och Kristinehamn (efter drottning Kristina).

 3. Martin Persson

  Vi får inte glömma att Jesu mormor ofta kallas Anna själv tredje.

  • Ja, och hennes högtidsdag firades faktiskt dagen efter den dag hon inte idkade samlag med Joakim, dvs. den 9 december (http://sv.wikipedia.org/wiki/Anna_sj%C3%A4lv_tredje).

  • Olov Winstrand

   Som Wikipediaartikeln i Linneas kommentar förklarar är Anna själv tredje inte ett namn på henne, utan på en motivgenre där hon avbildas tillsammans med Maria och Jesusbarnet. ”Begreppet ”själv tredje” åsyftar en huvudperson som ingår i en grupp vars totala antal nämns. S:t Anna-motivet har alltså tre personer med Anna själv som huvudperson.”

 4. Blev Maria till med tidig IVF-teknik månne? Och varför är den i så fall så kontroversiell i vissa Maria-diggande kretsar?

  • Åh, detta har jag aldrig tänkt på. Detta betyder även att kvinnor som gör barn med andra kvinnor inte kan överföra arvssynden. Det här är stort. Det finns en hel hord med obefläckade avlelser mitt ibland oss!

   Härmed utropar jag den åttonde december till IVF-teknikens dag, till heder för alla obefläckade IVF-mödrar. Ave Maria! Amen!

   • Martin Persson

    Då får man nog tänka på hur födelsen går till. Katolikerna har förstås funderat över detta också. Ett nätklipp: ”As light passes through glass without harming it, so too did Jesus pass through the womb of Mary without the opening of Mary’s womb and without any harm to the physical virginal seal of the Virgin, who was pure and the perfect tabernacle of the unborn Christ.” Men det löser man ju kejsarsnitt.

   • Hon var uppenbarligen en stor medicinsk föregångare.

 5. En hälsning från Spanien – där det är helgdag i dag! Inmaculada concepción heter det, alltså nästan exakt som på latin. Jag har alltid undrat hur kyrkofäderna räknade egentligen, för jag har tagit för givet att det var Jesu avlelse det handlade om, alltså att Maria koncipierade, befruktades, obefläckat. Så tack för klargörandet på den punkten.
  Eftersom jag inte är troende, inte ens har särskilt mycket kontakt med sådana, missar jag tydligen en del information!
  Hur som helst, i Spanien var denna dag fordom mors dag. Märklig koppling! Numera firas mors dag i maj i stället, vet inte varför, men den 8 december är fortfarande helgdag och äldre mödrar vill gärna bli ihågkomna även denna dag.
  I Spanien är den 6 december också helgdag, sedan den nya grundlagen trädde i kraft den dagen 1978. Det betyder att den 7 december alltid är en klämdag och att många tar ledigt och åker någonstans. Särskilt i år, när även måndagen den 5 och fredagen den 9 blev klämdagar.
  Med tack för en kul språkblogg, hälsningar, Britt-Marie

  • Jag måste säga att jag hade en del bekymmer med att förstå texterna som klargjorde det här också. Av någon anledning tenderar även helt sekulariserade skrifter, som Wikipedia, att uttrycka sig mycket vagt när de talar om Marias och de andras sexualitet – till och med när det handlar om frånvaron av sådan. Det talas om att någon har ”avlats” och ”koncipierats” och liknande: inte helt lätt att hänga med i.

   • Stefan Ericsson

    Wikipedias texter är ofta (dåligt) översatta av icke insatta. Om du tycker att Wikipedia ska uttrycka sig tydligare, redigera! Jag vet att man sällan har tid, men ibland hittar jag texter som är så illa skrivna att jag bara inte kan låta bli.

   • Ja, det borde man kanske göra egentligen. Jag har faktiskt aldrig gett mig på det hittills – fast jag minns att jag en gång i Wikipedias begynnelse började skriva på en artikel för uppslagsordet Pippi Långstrump. Tänk om jag hade gjort färdigt, det hade varit något att berätta för barnbarnen!

 6. Paulina är sannerligen ett teologiskt sprängstoff på spåren. Och jag är inte ironisk. Holy cow!

 7. Olof

  Kan tillägga att den latinska genitiven är Mariae (Mariæ), som på svenskt latin uttalas -e. :)

  • Stefan Ericsson

   För inte så länge sedan kunde de flesta välutbildade människor det här, men nu förstås det av allt färre. Jag har nu rätt länge bråkat om namnet på gatan här utanför mitt fönster (på Umeå universitet), Gatan heter ”Linnaeus väg”, vilket ju är heltokigt. ”Lannaeus” är ju inte genetiv, utan själva grunformen. Det ska ju vara ”Linnaei väg”. Man skrattar åt mig när jag tycker att det nuvarade namnet är förskräckligt, men med tanke på att gatan ligger på campusområdet till ett lärosäte som påstår sig ha ambitionen att vara världsledande inom vissa fält, tycker jag det är bedrövligt. Vi har jui faktiskt många gäster från utlandet, och de är inte sällan rätt slängda i latin. Vad gör man?

   • Ja, så borde det förstås stå. Men det är å andra sidan knappast ovanligt att grammatiken förvrängs i färden mellan två språk. Det man får göra är nog att försöka leva med det.

    Och ska man göra något åt skyltarna på Umeå universitet borde man kanske börja med Vindarnas torg. Allvarligt talat, vem släppte lös Roger Pontare?

   • Stefan Ericsson

    Konstigt, det fanns ingen svarsknapp på din svarsruta nedan, så då får jag skriva här istället.. ”Vindarnas torg”? Var ligger det? Antar att det är på andra sidan bäcken dit vi naturvetare bara förrirrar oss om vi ska till UB eller glassa i Lindellhallen. Nu till saken: Jo, det må så vara att grammatiken kan förvrängas mellan två språk, men vore det då inte bättre om man använde sig av Linnnaei svenaka namn, alltså det han fick efter det att hade blivit adlad – ”Linné”? jag tycker nog att ”Linnés väg” vore det bästa valet om man ska korrigera namnet. Ps: Nu hittade jag ”Vindarnas torg” vid Beteendevetarhuset, det var väl det jag anade…

   • Stefan Ericsson

    Aha, svaret hoppade ned två snäpp, nu fattar jag.

   • Jo visst. Linnés väg hade varit bra.

   • Olof

    Man får nog acceptera att den inhemska genitiven är starkare. Jag tror de flesta säger Jesus och inte Jesu i genitiv i andra sammanhang än fasta fraser ”Jesu moder” gentemot ”Jesus bröd” till exempel. Pauli brev heter numera Paulus brev och så vidare.

    Däremot tycker jag att det finns en viss tradition att bruka latinskt genitiv i gatunamn och liknande, så där kan man gott ha med den, även om det blir lite pretentiöst att tala med den. Precis som att de flesta föredrar att säga ”cellor” framför ”celli” och ”en paparazzi (-er)” framför ”en paparazzo (-i)”.

    I Linköping finns till exempel Berzeliigatan så som nämnt kan man dock bilda nya gator på samma sätt tycker jag. Min kusin sjunger i en kör som leds av en viss Karin Fagius, och de kallar sig för ”Fagii vokalensemble”, vilket jag tycker är ganska roligt.

 8. Obefläckad avlelse är inte detsamma som jungfrufödsel (har jag nyss fått lära mig). Anna och Joakim hade faktiskt rajraj, men Gud Fader bestämde att Maria redan i livmodern skulle befrias från arvsynden och sålunda vara helt obefläckad och ren. Ungefär så. Här ett citat från bloggen Katolsk tro (http://katolsk-tro.blogspot.com/2008/08/om-maria-ii-den-obeflckade-avlelsen-8.html):

  ”Den obefläckade avlelsen, Immaculata Conceptio, kallas även Jungfru Marias utkorelse och fullkomliga renhet, Maria Immaculata. Denna händelse, högtidsdag och lärosats skall varken förväxlas med Jesu övernaturliga tillblivelse* som Kyrkan firar 25 mars, eller med Jesu jungfrufödelse som Kyrkan firar nio månader senare, 25 december.”

  • Just det. Och man kan kanske tänka sig att folk som använder sig av IVF-teknik inte gör det på grund av att de inte har rajraj, utan för att det för vissa personer inte blir några barn av den verksamheten. Det finns alltså i själva verket inte mycket som skiljer Maria från de flesta barn som avlas med provrör.

 9. Haha, kul tanke: Gud som provrör (för A & J var egentligen ofruktsamma när de avlade Maria).

  Men sen ska det också påpekas att det inte är sexet i sig som är syndigt. Arvsynden handlar ju om människans inbyggda benägenhet att synda, dvs inte göra gott. (Hur man sen definierar det …) Om jag har fattat det här med den obefläckade Maria rätt nurå så såg Gud till att hon föddes utan den fallenheten för synd: hon skulle alltså ha varit god ut i fingerspetsarna. Det är det som är skillnaden mellan henne och alla oss andra, provrörsbarn eller ej.

  • Kristendomen, och i synnerhet katolicismen, verkar ha en något komplicerad uppfattning om sexualitetens syndighet. För även om det inte är syndigt för ett gift par (heterosexuellt för allt i världen) att ha sex, så är det ändå frånvaron av sex i avlandet av Maria som gör henne fri från arvssynden – om jag förstår det rätt. Så lite syndigt, eller liksom smutsigt, verkar det ändå vara. Eller?

 10. Nej nej, de låg med varann. Det var ju ingen jungfrufödsel. Ingen ”övernaturlig tillblivelse”, som bland annat bloggen jag citerar ovan uttrycker det.

  Jag håller med dig: för mig som icke-troende är alltihop helt snurrigt. Men det tillhör för all del allmänbildningen och vår kultur, så nu har jag läst på lite om det i alla fall.

  • Så här har jag förstått det: Anna och Joakim levde länge barnlösa. Sedan råkade Joakim helt plötsligt i vredesmod och lämnade Anna för 40 dagar och 40 nätter. Plötsligt uppenbarade sig en ängel för båda två, och sa att Gud hade hört deras böner och att Anna nu skulle föda en dotter. De skulle mötas i en kyss vid gyllene porten i Jerusalem. Så möttes de, och kysstes, och nio månader senare föddes den syndfria Maria.

   Se till exempel här.

   Så som jag förstår det avlades Maria när Anna och Joakim var isär. Jag tycker att det verkar som att det är ungefär samma historia som när Jesus blev till. Jungfrufödsel är det förvisso inte, det har du ju rätt i, för Anna var inte jungfru. Men som jag förstår källorna så blev Anna gravid av en annan orsak än att hon hade haft sex med Joakim, och att det är just det som gör Maria ren från all synd.

 11. stefan: Jag har också börjat tänka att det är hög tid att göra en insats för Wiki, som jag använder väldigt mycket. Det är tydligen inte så krångligt att regga sig som användare. Men hur det nu är, så är det ändå en liten tröskel att ta sig över och det är ju sååå jobbigt. :-( Blåslampa hitåt, tack!

  • Olof

   Du behöver inte registrera dig för att redigera sidor på Wikipedia, bara de sidor som är halvlåsta, det vill säga kontroversiella eller som ofta utsätts för vandalism, just för att förhindra att vem som helst kan klottra på dem.

   I övrigt kan du, utan att logga in, redigera de flesta sidor under din IP-adress.

 12. Ja, jo, fast vad tror du att ”kysstes” betyder i det här fallet? Man får läsa lite mellan rankorna i den sortens blommiga språk (ska man kanske kalla det ”förblommerat”?) Så här står det på Ärkebiskop Kyrillos’ hemsida (http://kyrillos.dinstudio.se/text1_292.html):

  ”Men de blir bönhörda av Gud och Anna blir havande på samma sätt som andra kvinnor genom sin make Joakim. Det är alltså inte fråga om en jungfrufödelse, som det var i Jungfru Marias fall då hon blir havande med Jesus.”

  Fast vet du! Alltihop handlar ju om tro hur som helst. Själv tror jag inte på nån av varianterna, och de som tror får tro på vilken de vill. Så nu tänker jag inte forska mer i saken. Kanske börja redigera usla översättningar på Wiki istället? :-)

 13. Skilj på katolsk folktro och katolsk dogm. Den berättelse du återberättar här är en s.k. apokryf som förvisso varit väldigt välspridd, men aldrig har varit Katolska kyrkans lära. Det här med att Gud ingrep i befruktningsögonblicket för att göra Maria syndfri måste vara någon variant som teologer kokat ihop för att komma ifrån den annars självklara slutsatsen om sexets överföring av synd. Undrar hur gammal den formuleringen är. Dogm blev den på 1800-talet, före dess hade mariologin hälsan inom Katolska kyrkan utan att ha så fasta definitioner uppifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s