Vårdat, enkelt och begripligt – men hur?

I Sveriges snart tvååriga språklag slås det fast att ”Språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt”. Det är nästan sensationellt att denna ideologiskt färgade riktlinje får vara med bland våra lagar. Men egentligen fungerar den just som en riktlinje, för i praktiken kan man ganska sällan slå fast att något ur det offentliga språket inte lever upp till detta. Vad är egentligen ett vårdat språk? Vem ska tycka att det är enkelt? Hur vet man om det är begripligt eller inte?

En av de absolut vanligaste kanalerna för myndigheters kommunikation med medborgare är internet. Myndigheternas webbplatser fungerar ofta som en utgångspunkt för kommunikationen. Därför är det synnerligen intressant att veta hur myndigheternas webbplatser fungerar. Är de vårdade, enkla och begripliga? Jag är en av alla som försöker svara på det. Men hur vet man? Den här vyn möts man av om man surfar in på Försäkringskassans webbplats i dag.

Vårdat va? Jovars. Det beror väl på vad man ska ha den till.

De flesta som använder Försäkringskassans webbplats har antagligen ett särskilt mål i sikte. De vill kanske anmäla vård av sjukt barn, söka europeiskt sjukförsäkringskort eller kolla när de ska få sin sjukpenning. I princip är det ju för vart och ett av dessa och liknande ärenden som det avgörs om webbplatsen är bra eller inte. Kan man göra det man vill göra? Hittar man sin väg fram till det man vill göra?

Jag skulle vilja ha din hjälp här. För att kunna analysera myndigheternas webbplatser behöver jag veta hur vanliga människor använder dem. Klicka här för att fylla i ett helt anonymt formulär. Det tar kanske fem minuter. Då lovar jag att återkomma i frågan senare. Tack på förhand!

1 kommentar

Under Begriplighet, Myndigheters webbplatser, Språk

Ett svar till “Vårdat, enkelt och begripligt – men hur?

  1. José L Ramírez

    Det är en viktig fråga du ställer Linnea. Eftersom jag inte tillhör den nya internet- och mobilgenerationen, blir jag helt knäckt av det bruk av tekniska tricks, sökord, koder, konto- och personnr., anglosaxiska förklaringar och annat elände som vi tvingas till. Numera får pensionärer inte ens lämna in sin deklaration i det närmaste kommunkontoret. De tvingas åka till en avlägsen plats. Detta är bara ett sätt att tvinga oss att deklarera i nätet, inte i papper, utan respekt för gamla människors etablerade vanor.
    Jag har visst varit tvungen att söka information både i försäkringskassans och i skattemyndighetens hemsida, men det är så krångligt, språkförvirrande och opedagogiskt designat att man blir helt förvirrrad och förbannad. Jag kan inte ens noggrant tala om de problem som jag upplevde. Jag skulle behöva göra en lugn test för at kunna bidra med mitt svar til din enkät. Till slut tvingans man att ringa och då hamnar man i en ny labrynt med telefonkö och ett tiotal val av olika ärendeköer att klicka sig fram till utan att vara säkert att man kommer fram. Redan i min ungdom i Spanien fanns det någon myndightet som hänvisade till olika korridorer. Man fick välja till höger eller till vänster flera gånger och, beroende på vad man valde så kunde det hända att sista valet var utgångsdörren. Det var ett smart sätt att använda den gamla labyrintmodellen, som redan antiken kände till, i mera raffinerade former.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s