24. God jul!

Äntligen är det julafton. Strålande ju. Julkalendern önskar dig en god jul på alla språk den kan:

Det har varit en trevlig och lärorik tillställning att skrapa ihop till detta projekt. Själv har jag till stora delar fungerat som samordnare av andra människors digra språkkunskaper. Utan alla som varit vänliga nog att bidra med översättningar och information hade det helt enkelt inte blivit någon sådan här julkalender. Tusen tack till alla er.

Det har visat sig att det är långt ifrån enkelt att översätta kulturella fenomen som tomtar, risgrynsgröt och namn med konnotationer till sånger om renar. Kan man bara sätta ihop ett ord av ris+gryn+gröt, eller ska man ta en närliggande rätt? Ska man anpassa namnet till ett liknande namn som finns i det aktuella språket? Ska man byta ut namnet till ett som har samma konnotationer? Och hur gör man med grammatiska konstruktioner som äta upp, om de inte finns i språket? Sådana frågeställningar har översättarna arbetat med, och det har alltid varit lika intressant att se resultaten. Det har också varit både trevligt och lärorikt att läsa kommentarer av läsare som ifrågasatt, korrigerat, informerat och bett om mer information. Det har gett julkalendern ytterligare en dimension.

Mycket god jul till er alla, önskar jag således. Eller gott nytt år, som en klurig icke julfirande översättare skrev i stället. Det är ju betydelsen som ska översättas.

3 kommentarer

Under Julkalender 2010

3 svar till “24. God jul!

  1. Jonas

    Tack Linnea (och översättande tomtenissar) för en otroligt lärorik och rolig julkalender. Vilket fantastiskt jobb ni har gjort!

    God Jul!

  2. Karin

    Tack tack för hela julkalendern! Tänker absolut fortsätta följa bloggen, och jag ser fram emot nästa års julkalender ;-)
    God fortsättning (som folk envisas med att säga, konstigt uttryck tycker jag… ) och Gott nytt år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s