Vet du vad varsebli betyder?

Kan du ordet varsebli? Hela 42 procent av dem som gjort Högskoleprovets orddel på DN:s webbplats gör inte det. Men är detta verkligen rättvisande? Jag är vantrogen, för att använda ett annat ord som fick ett relativt lågt betyg i testet.

För att få rätt på Högskoleprovets orddel behöver man delvis förstå ett ord och veta vad det betyder. Sedan behöver man oundvikligen också placera ordet i sin aktiva språkkunskap. Detta löser Högskoleprovet genom att be oss att välja ut en synonym till ordet. Plötsligt testas något mer än själva ordet. Vilket av dessa alternativ tycker du själv beskriver varsebli bäst?

 • uppfatta med sinnena
 • förhålla sig avvaktande
 • bli förvirrad
 • få en förvarning
 • bilda sig en åsikt

Att varsebli skulle betyda ‘bli förvirrad’ var det nästan ingen som trodde. Inte heller fick alternativen ‘förhålla sig avvaktande’ eller ‘bilda sig en åsikt’ särskilt många röster. Däremot har nästan en tredjedel av alla som gjorde testet felaktigen valt alternativet ‘få en förvarning’, medan provkonstruktören tyckte att ‘uppfatta med sinnena’ var en närmare synonym.

Orddelens syfte är att testa ordkunskap. Det går sannerligen att ifrågasätta huruvida det är ordkunskapen som brister hos personen som översätter varsebli till få en förvarning. Visst fäller testet personer som inte vet vad varsebli betyder, men det fäller också alla dem som inte klarar av att matcha den betydelsen med betydelsen av något av de fem svarsalternativen. Här efterfrågas alltså fler saker än ordförståelse, även om sådan också krävs.

Låt gå att ett plojtest på internet får missvisande resultat, men Högskoleprovet är ju just ett högskoleprov. Resultaten på provet ska antyda hur väl lämpad provtagaren är för högskolestudier. Visst är ordkunskap viktigt för att man ska kunna tillgodogöra sig studier, men sällan har väl jag under mina universitetsstudier – som till och med har språkinriktning – haft behov av en mekanisk förmåga att sätta ihop matchande ordpar. Då är det till och med nyttigare, också för en språkvetare, att klara av att bryta ut atomer ur molekyler.

18 kommentarer

Under Språk

18 svar till “Vet du vad varsebli betyder?

 1. JLRamírez

  Ibland måste man låta bli att varsebli.
  Ty skenet bedrar

 2. JLRamírez

  OBS! Jag menar just att skenet bidrar, inte ”bedrar”.

 3. JLRamírez

  Man gör som många politiker och andra magnater gör: blunda eller titta åt annat håll.
  Numera pratar man ofta om evidens, som ett säkert bevis. ”Evidens” låter lite grand besläktat med varseblivning.
  Problemet är också hur man tolkar det som syns.

 4. Sådär kan man ju resonera om alla delar. Vilken praktisk nytta har man av att kunna se hur den nästkommande kuben i en serie om fyra kommer se ut? En sån situation kommer ju aldrig inträffa. Under alla mina år som studerande har jag haft större problem med folk som skriver ett ord men menar ett annat än vad jag haft med vilka mönster som bör följa på varandra. För en jurist ex.vis. är det oerhört viktigt vad den ordagranna betydelsen är.

  • Linnea

   Du har rätt. Nästan alla test testar en slags konkretiserad abstraktion av kunskap. Man tror att intelligens är den abstrakta förmågan att se hur saker hänger samman. Men för att kunna sätta en intelligenskvot på en människa behöver man testa denna abstrakta förmåga, och konkretiserar den därför till ett test i att förutspå mönster. Ingen behöver kunna se mönster i kuber på riktigt, men många behöver kunna se andra typer av mönster.

   Om detta översätts till Högskoleprovets orddel ser det ut så här:

   Testsyfte: ordkunskap
   Abstraktion: förståelse av ordagrann betydelse
   Konkretion: förmågan att välja ut en av fem synonymer

   Någonstans gicks det vilse, det tycker jag fortfarande.

 5. JLRamírez

  Hoppas att Linnea har förstått att jag var ironisk.

 6. JLRamírez

  Ni talar om ”ordagrann” betydelse och då får jag fråga vad ”ordagrann” betyder ordagrant.
  Jag talar nu helt allvarligt. Denna fråga är av stor betydelse. Jag kan inte inveckla mig nu i den. Det kräver visst utrymme. Det vore dock bra om ni funderar på vad ni tänker på när ni säger ”ordagrann” och försöker läämna en förklaring.

  • Vi … jag använder ordagrann i betydelsen som exakt motsvarar eller överensstämmer med förlagans ord, där förlagan används i betydelsen ordets språkhistoriska ursprung och släktskap, där SAOB och Hellquists etymologiska ordbok får tjäna som referenser.
   Det är möjligt att detta sätt att derivera (där derivera används i betydelsen härleda) en betydelse är problematisk. Jag inser att ordböcker inte kan tjäna som objektiva källor. Däremot tycker jag nog allt att de ger nycklar till förståelsen för hur orden har använts. Dessutom använder många ordböckerna som objektiva källor för hur ord stavas, vad de betyder etc. Det är, om jag får lov att säga det, en intressant aspekt av ordböckerna. Deras makt ligger i att folk tror på att det de berättar är som det verkligen är. Lite på samma vis som med religion, förmodar jag.

   Men ursäkta, här sitter jag och svävar ut. Man får ha förlåtande med mig eftersom jag hela tiden skrivit i den inspirerade hast som utmärker så mycket på webben. Det ligger inte mycken eftertanke bakom. Dessutom är jag på inga vis någon språkvetare, blott en lekman. Jag märker förresten att prosan jag skriver är väl snårig idag. Låter lite drygt när jag läser igenom det. Men det får vara. Blir jag lite mer förmögen ska jag anlita Linnea att reda ut mina meningar.

 7. Blogglös

  Jag fick 39 av 40. Jag vet inte vad som har hänt men då jag var 20 fick jag typ 20-30 på sådana prov, och alltid alla rätt på logiken och tabeller & diagram.

  • Linnea

   Grattis – det var ett bra resultat. Orddelen har fått kritik just för att det missgynnar unga och personer som vuxit upp i ett annat land än Sverige. Som jag har förstått det så jobbas det på att göra om provet så att det fungerar mer som det är tänkt.

 8. Qué?

  Va? JAg fattar fortfarande inte var varsebli betyder!
  Kan jag få en synonym.

  • Det betyder ‘bli medveten om’ eller ‘lägga märke till’. Man kan till exempel använda det så här: ”Älgen varseblir jägaren på långt håll, och flyr därför in i skogen”. Ofta fungerar synonymer som ”se” eller ”märka”.

 9. Länktips: http://www.dagensord.net
  Kanske har du varseblivit denna sida tidigare? :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s