Ett pangram slog ner som en LSD-bomb i uppsatsarbetet

Nu är min uppsats inlämnad och inväntar ventilering. Det kallas ventilering när uppsatsen har blivit helt svettig och rödflammig efter att ha knådats i flera veckor, ja månader, i sträck, och ska få en metodisk opponents kunniga andedräkt blåst på sig. Det ska alltså min uppsats få, nu på fredag.

I ett skede då både jag och uppsatsen var i hög grad rödflammiga, och jag hade en hjärnverksamhet som påminde om kokande mannagrynsgröt, spelade min dator ett spratt med mig. Jag försökte förtvivlat få en tabell att se intelligent ut, och granskade tabellinställningarna. En text svepte förbi för min syn. Jag klickade på OK. Såg jag rätt? Något med bäckasiner? Hwila på mjuka tuvor? Jag hallicunerar! Gode Gud, hur ska jag klara av att skriva en hel avhandling? Jag gick tillbaka till inställningarna. Hallucinationen fortsatte. Den ser så verklig ut!

Till slut bestämde jag mig för att ta djävulen vid hornen och googla frasen. Puh. Googlingen landade i en Wikipedia-artikel om något som kallas pangram. Det är inte ett begrepp som betyder ‘hallucination grundad i vetenskaplig ångest’, utan ett grekiskt ord som betyder ‘varje bokstav’. Ett pangram är alltså en kort text som använder alla bokstäver i alfabetet exakt en gång.

När jag i början av nollnolltalet gjorde anspråk på att bli poet, försökte jag – helt omedveten om detta begrepp – skriva ett pangram. Det började ”Hr Q, åt vilken hojtas: buken är full av”, men så insåg jag att jag redan hade använt n, a, e, t, k, r, l och v minst två gånger, så jag skrotade mina poetförhoppningar och blev språkkonsult i stället.

Det här ovanstående med flygande bäckasiner är nu inte heller ett perfekt pangram: det innehåller flera dubbletter och saknar q, x och z. Men några läsbara perfekta pangram finns. Se till exempel på detta stycke skön lyrik: ”FAQ om Schweiz: du klöv trång pjäxby”. Eller varför inte: ”Max Fezbok är på hund-WC, ljög Yqvist”. Eller kanske rent av: ”Yxskaftbud, ge vår WC-zonmö IQ-hjälp”.

Pangram kan vara bra att använda för att visa hur ett typsnitt ser ut. Men det kan också fylla en viktig tjänst som huvudbry för hängmattan i sommar. Ha så trevligt!

Annons

2 kommentarer

Under Språk

2 svar till “Ett pangram slog ner som en LSD-bomb i uppsatsarbetet

 1. Tobias

  Oh, det gamla pangrammet kommer jag ihåg! Jag tror att det uppträdde redan på familjens Macintosh Plus (som kom ut 1984). Då hade man även lagt till ”qxz” på slutet, just för att visa ett typsnitts samtliga bokstäver. Vad frasen sedan presterar innehållsmässigt kan man tycka vad man vill om. Som engelsk standardfras i samma sammanhang minns jag ”The quick brown fox jumps over the lazy dog”. Är den bekant?

  De tre övriga svenska pangrammen som du bidrog med roar jag mig åt!

  • Linnea

   Se där. Det kanske är så svårt att skapa perfekta pangram att det bildas några klassiker. Det är i så fall ännu en bra anledning att ägna sig åt pangramskapande i hängmattan i sommar. Här finns tillfälle att bli legendarisk.

   Den där engelska frasen om räven tror jag att jag stötte på när jag bekantade mig med pangram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s