Sambandsord är inte allt

Språkvetenskapen har länge vetat att sambandsord är viktigt för att man ska förstå en text. Det handlar om att visa kopplingen mellan meningarna, att tydliggöra sambanden.

Dåligt exempel: Kalle vill spela minigolf. Kalle får inte gå ut. Kalle är ledsen. Kalle är sjuk.

Varför är Kalle ledsen? Är det för att han är sjuk? Är det för att han vill spela minigolf? Är han sjuk för att han är så ledsen? Är han ledsen för att han inte får gå ut? Får han inte gå ut för att han är ledsen? Får han inte gå ut för att han spelar för mycket minigolf? Har Kalle en sjukdom som gör att han vill spela minigolf? Frågor så de understa ruttnar.

Bra exempel: Eftersom Kalle är sjuk får han inte gå ut. Det gör honom ledsen, för han vill gå ut så att han kan spela minigolf.

Här är Kalle. Se vad sur han är.

Varsågod för den strålande introduktionen av sambandsord. Nu kommer jag till ett verklighetsexempel som fick mig att skriva detta inlägg. Det är tyvärr på engelska, jag hoppas att det går för sig. Meningen är den första i en biografi över den tysk-schweiziska författaren Hermann Hesse.

Dåligt exempel, trots sambandsord: In 1924 Hermann Hesse remarried wedding singer Ruth Wenger. After several weeks however, he left Basel, only returning near the end of the year.

Vem är Basel? Kallades Ruth Wenger för Basel? Bodde de i en stad som hette Basel? Lämnade han i så fall Ruth Wenger ensam i Basel, eller fick hon följa med? Kanske Basel betyder äktenskap? Hermann Hesse kom tillbaka till Basel efter ett år. Fick han vara med Ruth Wenger igen då?

Ytligt sett kan man tycka att meningarna borde ha ett samband. Det finns åtminstone sambandsordet ”however”, motsvarande svenskans ”dock” – ett ord som signalerar att det finns en motsats mellan den första upplysningen och den andra. Problemet är att det inte finns något samband i informationen, så vi kan ändå inte veta hur den andra meningen förhåller sig till den första. Vi hade behövt se ordet Basel i den första meningen, för att kunna förstå vad det innebär att Hermann Hesse lämnade detsamma.

Samband är viktigt, men sambandsord är inte lika med samband.

Lämna en kommentar

Under Språk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s