Ett stycke språkråd apropå decennieskiftet

Sedan året efter 1999 har det funnits en oenighet om hur man bäst utläser det pågående året. Kommer tjugohundra eller tvåtusen efter 1999? Oenigheten har hållit i sig i ett decennium nu, och fortfarande vacklar språkbruket. Nu behöver det visserligen inte vara något egenovärde i det, men tillåt mig ändå att belysa en skillnad mellan de två utläsningarna.

Vår historieskrivning är väldigt centrerad kring sekel. Medeltiden pågick från 500-talet till 1500-talet, häxprocesserna ägde rum mellan 1400-talet och 1600-talet, upplysningstiden var på andra halvan av 1700-talet. Det är så det uttrycks till exempel på Wikipedia och i Nationalencyklopedin. Ju närmare vi kommer vår egen tid övergår vi till decennier: på (19)50-talet kom rock’n’roll, på 70-talet kom hippierörelsen, på 80-talet kom Susanne Lanefelt. När det gäller händelser vi direkt minns pratar vi kanske till och med om årtal, och World Trade Center-attacken nämns rentav med sitt datum. Men mycket sällan talar vi om ett helt millenniums händelser.

Tvåtusentalet avser ett helt millennium. Tjugohundratalet avser det första seklet av det millenniet; därpå kommer tjugoetthundratalet. Alltså är det rimligare, konsekventare och därmed lämpligare att kalla det nya året för tjugohundratio, än för tvåtusentio. Det kanske känns lite otympligt fortfarande, men vi vet ju alla att tjugo kommer efter nitton. Inte sjutton, arton, nitton, tvåtusen. Och ingen har väl någonsin påstått att den föddes ettusenniohundraåttiosex.

När det gäller decennier är jag dessutom stark förespråkare för att skriva ut vilket sekel decenniet hör till, åtminstone när man skriver i källor som kanske kan finnas kvar några femtio år. Det är ju dumt att läsaren ska behöva gissa sig till om det är nittonhundratrettiotalet eller tjugohundratrettiotalet som avses. Denna regel ger oss dock ett problem med det decennium vi precis lämnade: 00-talet. Om vi säger tjugohundranollnolltalet är visserligen allt klart som korvspad, men sifferskrivningen 2000-talet kan ju beteckna såväl ett decennium som ett sekel och ett millennium. Detta låter sig emellertid lösas: skriv ”det första decenniet på 2000-talet” om det behövs.

Förresten har Östen Dahl diskuterat detta i Lingvistbloggen också. Ta en titt. Också Språkrådet har en åsikt i frågan. Se deras inlägg här.

Annons

Lämna en kommentar

Under Språk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s