Var har Olle Bærtling köpt sin cykel?

Man lär sig något nytt varannan dag. En dag lärde jag mig att man måste tänka igenom noggrant när man gör grafisk formgivning som personer med intellektuell funktionsnedsättning ska titta på.Olle Bærtlings mönster. Klicka på bilden för att se hans webbplats (i ett nytt fönster)

En person här på Centrum för lättläst berättade för mig att hon hade gjort en broschyr om konstnären Olle Bærtling. Ni vet kanske, han med det mönstret till höger. Han ser ut som bilden här nere (det var förresten också den första bilden i broschyren).

Olle B med cykel.

Hur som helst. Hon hade alltså visat broschyren för en person med lindrig intellektuell funktionsnedsättning. Personen hade lyssnat tyst och intresserat. När broschyren var hopslagen frågade lättläst-kvinnan om den andra personen undrade något. ”Ja,” sa hen ”Var har Olle Bærtling köpt sin cykel?”.

För mycket information – och sånt ska man alltid undvika. Man ska fundera ut vad man vill säga och sedan säga det, men inget mer.

Advertisements

Lämna en kommentar

Filed under Språk, Språkkonsultprogrammet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s