Jag ska svara på bokfrågor efter order från General Selin

Lina har svarat på ett gäng frågor om böcker och sen sa hon åt mig att göra det.

1. Den värsta läsupplevelse du haft?
Som regel slutar jag nog läsa om jag riktigt hatar boken. Fast ibland har jag liksom inte kunnat låta bli, även om större delen av min hjärna hatar läsupplevelsen, och då har jag känt mig lite skamsen efteråt. Så jag säger Mossvikenfruarna av Emma Hamberg.

2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?
Jag tror inte på superlativ. En bok som påverkat mig mycket är Ett ufo gör entré av Jonas Gardell.

3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?
Nej usch, jag har aldrig gillat skräck. Men i och för sig, det var lite obehagligt när Frodo har gömt sig i den där grottan och det hände något, jag minns inte riktigt vad det var. Jag tror det utspelar sig i Sagan om de två tornen, av JRR Tolkien förstås.

4. Vad använder du som bokmärke?
Ni vet de där sidenbanden som brukar finnas på insidan av tröjor, antagligen för att plagget ska sitta fast bättre på en galge fast man tycker nog att det är lite övermaga? Jag brukar klippa loss dem och lägga i mina böcker.

5. När brukar du läsa?
När jag inte har något annat för mig. Eller när jag har något för mig som jag kan kombinera med läsning. På det sättet är jag nog rätt lik alla andra.

6. Vad var den första bok du läste?
Det var ett seriealbum om Pelle Svanslös. Jag kanske var sex bast när jag läste igenom hela första sidan själv. Sen var jag tvungen att gå och lägga mig.

7. Vad är bättre, pocket eller inbundet?
Jag tycker om att bära med mig min bok så jag får läspauser när jag minst anar det. Och då är ju pocket praktiskast.

8. Vilken bok läser du nu?
On the road, av Jack Kerouac. Den är väldigt bra. Vad som är mindre bra är min läshastighet.

9. Och vilken sida är du på?
277. Bara 40 sidor kvar nu.

10. Brukar du lämna ”kännetecken” i dina böcker? (klottrar i dom, spiller mat/dryck på dom & andra barbariska åtgärder?)
Inte medvetet.

11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?
Ja. Omslaget kan få mig att välja bort en bok, men inte välja. Titeln kan fungera både positivt och negativt. Jag minns att jag läste Den vidunderliga kärlekens historia för att den hade så vacker titel. Oftast läser jag en bok för att jag har hört talas om den.

12. Sidantalet, då?
Om det inte vore för det nästan fyrsiffriga antalet sidor i De vilda detektiverna så skulle jag redan ha läst den.

13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?
Jag tror det är Bodil Malmsten som säger att man ska testa en bok genom att läsa en mening i början, i mitten och i slutet, och om man tycker om alla tre så ska man läsa boken. Det kanske var Sara Lidman förresten. Senast jag gjorde det var jag hemma hos en skäggig främling med mycket suspekt och intressant litteratur. Jag hittade en bok med omodern bindning som hette Mord i själva verket, skriven av Vic Suneson. Jag blev stormförtjust, men jag kände som sagt inte skägget så jag tordes inte be att få låna.

14. Finns det någon bok du läst flera gånger?
När jag gick i mellanstadiet var jag väldigt förtjust i en bok som hette Flykten till Kanada. Den handlade om slavar som flydde. Jag vet inte varför den fascinerade mig, men det gjorde den.

15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?
Jag läste Brott och straff men jag somnade när jag försökte uttyda huvudpersonens namn och då tappade jag boken i huvet och bröt näsbenet och spräckte ögonbrynet.

16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?
Ja.

17. Tar du med dig boken du läser på toa?
Det har hänt.

18. Just det, läser du i badrummet?
Jag sa ju just att jag gjorde det.

19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?
Mitt boksystem är hjärninternt.

Nu tycker jag att Korpral Sparresäter ska göra det här.

Annonser

1 kommentar

Filed under Rappakalja

One response to “Jag ska svara på bokfrågor efter order från General Selin

  1. Brott och straff-incidenten låter rätt besynnerlig, på ett våldsamt vis.

    Jag ska givetvis ta mig an uppdraget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s