Teknikens under

Efter tre veckors praktikarbete, som framför allt innefattat framarbetandet av ett rekordstort word-dokument, har jag insett att jag nog är världsledande på att hitta bortsprungna filer i datorn. Det har hänt att vi har glömt spara och blivit utloggade, att vi öppnade dokumentet via mejlen och aldrig sparade den på datorn, att vi har råkat slänga fel filer samt att vi till slut fått ett behov av att förstå hur en skanner egentligen fungerar. Ingen uppgift är för stor eller för svår för Linnea Hanell, fildetektiv. Inom kort startar en detektivbyrå som tar uppdrag från paniska studenter.

Utöver detta har jag nog aldrig haft något överdrivet stort självförtroende när det gäller tekniska fenomen. Dock har jag märkt en smygande stigande nyfikenhet för sådant efter idogt fraterniserande med HUMlab-expertisen. Jag tror till exempel att jag numer åtminstone på en höft förstår photoshop. Jag har även fått veta att det finns andra medel för teknisk presentation än PowerPoint. Och ni trogna läsare vet säkert redan att jag typ kan göra GIS-kartor (ni andra kan titta lite längre ner på sidan). Nu har jag lärt mig något nytt, även om det tog mig en månad efter DN-lanseringen: man kan läsa böcker i en liten dator! Den lilla apparaten, som enligt Amazons Jeff Bezos inte är en apparat utan en service, kallas Kindle och tar emot en fil som köps på amazon.com. Och efter detta är saken, vad jag förstått, biff. Då har man en hel bok i sin lilla service (som bara väger 300 gram), och kan spatsera omkring och läsa den. Man kan fylla på med upp till 200 böcker.

Reklam:


Under mer eller mindre hela min akademiska karriär har jag längtat efter en fackbok som det går att söka i. Ni vet, precis som på en internetsida så skulle man kunna trycka ctrl F och gå till alla platser i boken där ordet konstruktivism förekommer. Jo, jag vet att många fackböcker har ett register. Men tänk såhär då: tänk om man trots Svenska Skrivreglers rekommentationer inte fattar hur man använder semikolon, då skulle man kunna ladda hem en bok av exempelvis Olle Josephson och undersöka hur denna guru använder tecknet. Överraskning: Kindle har den funktionen!

Kanske har jag varit positiv i överkant, jag märker att det är på sin plats att meddela att jag inte får någon provision. Trots att Kindle på många sätt verkar smidigare än en datorskärm så har jag svårt att lita på bekvämligheten i att fokusera ögonen på den i 300 sidor. Kanske kan Kindle vara ett viktigt vapen i mordet på papperstidningen, men jag tror att pappersboken kommer att leva länge till – möjligen parallellt med en elektronisk upplaga. Dessutom undrar piraten i mig hur länge Amazon egentligen kommer att kunna tjäna pengar på det här. Överstepiraterna brukar ju inte ha några större problem med att snirkla sig förbi lagar och tekniska stängsel.

Lämna en kommentar

Under It för humanister, Språkkonsultprogrammet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s