Det alternativa ansiktet utåt

När jag var fjorton år skapade jag min första virtuella avatar. MadammeButterfly. Sic. Det var felstavat. Och precis så ostigt. Min stolthet gråter blod när jag berättar det här. Egentligen kan man ju undra varför jag gör det.

Jag har insett att jag har en tendens att prata om Internet med passionerad röst, uppåtriktad blick och yviga gester, ungefär som det på affischen ser ut som att Albert Engström beter sig när han uppmanar folket att supa till på kräftskivan.

Tidigare har jag berömt internet för dess sympatiska förmågor att ge alla en chans att både höra och höras. Idag är det dags att tacka för de möjligheter communities virtuella samhällen communityer vad fan communities ger.

När spågubbarna J.C.R. Licklider och Robert Taylor redan 1968 spekulerade om framtidens on-line interactive communities fastslog de att dessa mest troligt skulle bestå av geografiskt separerade användare, som förenades av intressen. Det låter logiskt. Varför stämmer inte det överens med mina erfarenheter? Ända sedan jag som fjortonåring skapade en lunarstorm-användare har jag mest använt communities till att prata med vänner och spana på bekanta. Ibland har jag lagt märke till en person på skolan och lärt mig mer om henne via den aktuella communityn, ibland har jag länkats vidare mellan vänner-sidor och hamnat på en presentation som visat sig tillhöra en skolkamrat, som jag sedan lagt märke till i skolan. För att inte tala om alla vänner jag fått starkare band med tack vare att vi delat förtroligheter i text och inte bara i tal.

För mig har communities aldrig inneburit något idogt fraterniserande med likasinnade skåningar – inte ens då jag tyckt mig sakna likasinnade i min bekantskapskrets. Communities har istället blivit som ett slags accessoar, ett tillägg till den personliga framtoning som ska säga vem jag är – en blandning av ett visitkort och en biografi, utslängt i cybervärlden och tillgängligt för vem som helst.

Communityn ger sin användare möjligheten att visa ett egenvalt ansikte utåt – inte det ansikte som är märkt av finnar, fetma och fel hudfärg. Ett ansikte som är sminkat och plastikopererat med ordval. Det är denna möjlighet som ger communities dagens guldstjärna.

2 kommentarer

Under Webbmedier I

2 svar till “Det alternativa ansiktet utåt

  1. mejlin

    Stilistisk säkerhet!

    ”Communityn ger sin användare möjligheten att visa ett egenvalt ansikte utåt – inte det ansikte som är märkt av finnar, fetma och fel hudfärg. Ett ansikte som är sminkat och plastikopererat med ordval.”

    I like.

  2. Gro

    Jo, visst är det en viss frihet med ”ett alternativt ansikte” – men jag tycker det ligger en risk i det också. Om alternativet tar överhanden – det kan ju ibland vara lättare att bära? Lättare att leva bredvid sin egen ibland tuffa verklighet, sina hårda relationer, sin trista vardag. Samtidigt som det också kan innebära en nödvändig vila från verkligheten, Men alltså – dubbelbottnad! Viktigt att växla – och att vara medveten om växlingarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s