…fast ibland har kanske fjärdedelen mer rätt

Angående mail/mejl-diskussionen i förra inlägget kommenterades att e-post faktiskt är det allra vanligaste ordet för företeelsen. E-post i sig tycker jag är ett acceptabelt ord, men verbaliseringen att e-posta tycker jag inte är lika smidig som att mejla/maila är. När jag letar förklaringen till detta i natthjärnan hittar jag ett brusigt minne om grava och akuta accenter.

Än tror jag inte att svensktalarna har bestämt sig för en term, men när vi gör det hoppas jag att vi väljer mejl–mejla. Det är lätt att stava, uttala och böja. Post och brev har ju dessutom sin egen plats, IRL.

1 kommentar

Under Webbmedier I

Ett svar till “…fast ibland har kanske fjärdedelen mer rätt

  1. petronellan

    Jag håller med dig i mejlfrågan till viss del, men finns det inte en stilistisk skillnad mellan att mejla och att e-posta? När man talar om mejl känns det som att man har en ledigare framtoning samtidigt som e-post känns något mer formellt. Håller dock med dig när det kommer till svårigheten att verbalisera e-post. Kanske är det dock bara en fråga om inställning? Eller så får man fortsätta att skriva mejla i mindre formella sammanhang och skicka ett e-brev när det blir något stelare. Maila känns i alla fall som helt ute ur leken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s